Vse, kar morate vedeti o integracijah MES sistemov: celovit vodnik po integraciji sistema in poslovnih ERP procesov

Optimizacija poslovanja z integracijo MES: Ključ do uspeha z NeoMES

Ta članek je celovit vodnik za vse, ki želijo izvedeti več o MES integracijah z obstoječimi ERP sistemi (MES sistemi). Od osnovnih konceptov do praktičnih nasvetov, ta članek bo vodil bralce skozi vse, kar morajo vedeti o integraciji sistema in procesov, da bodo lahko izboljšali svoje poslovanje z MES sistemi. Namenjen je managerjem, ki želijo pridobiti globlje razumevanje teme (MES sistem) in izkoristiti prednosti, ki jih ponuja integracija MES sistema z njihovim obstoječim ERP-om. 

Kaj so MES integracije?

MES (Manufacturing Execution System) sistem je programska rešitev, ki se uporablja za načrtovanje proizvodnje, spremljanje proizvodnih procesov in avtomatizacijo proizvodnje. MES integracija pomeni povezavo MES sistema z ERP (Enterprise Resource Planning) sistemom, kar omogoča boljši nadzor nad celotnim poslovanjem podjetja. 

MES integracija je torej proces povezovanja MES sistema z ERP sistemom, ki omogoča boljši nadzor nad proizvodnimi procesi in celotnim poslovanjem podjetja. MES integracija omogoča tudi večjo preglednost proizvodnje, saj omogoča podatke o proizvodnji, ki so bili prej težko dostopni. Poleg tega lahko MES integracija zagotovi podatke, ki jih je mogoče uporabiti za izboljšanje proizvodnje in učinkovitejšo uporabo virov. MES integracija lahko tudi zagotovi informacije o končnem proizvodu, kar je še posebej pomembno za podjetja, ki proizvajajo izdelke po naročilu. Poleg tega lahko MES integracija zagotovi podatke o proizvodnji za boljše načrtovanje in optimizacijo proizvodnje.

Prednosti MES integracij

Neodvisnost od ERP rešitev

Integracija MES sistema z ERP omogoča, da podjetja ohranijo svojo neodvisnost od ERP rešitev. To pomeni, da lahko podjetje izbere ERP sistem, ki najbolje ustreza njegovim potrebam, ne da bi bilo omejeno na določenega ponudnika ali platformo. Neodvisnost omogoča večjo prilagodljivost in svobodo pri izbiri najboljše rešitve za poslovne potrebe.

Hitra implementacija v proizvodni proces

Ena glavnih prednosti integracije MES sistema z ERP sistemom je hitrost implementacije. Zaradi standardiziranih vmesnikov in orodij, ki so na voljo, lahko podjetja hitro in učinkovito integrirajo oba sistema. To pripomore k zmanjšanju časa in stroškov, povezanih z implementacijo, ter omogoča hitrejši začetek delovanja sistema.

Uporaba obstoječe tehnologije v ERP (avtomatizacija proizvodnje)

Večina podjetij že uporablja določene tehnologije v svojih ERP sistemih. Integracija MES sistema omogoča, da podjetja izkoristijo te obstoječe tehnologije, ne da bi morala vlagati v nove ali dodatne rešitve. To ne samo zmanjšuje stroške, ampak tudi zagotavlja, da se obstoječa infrastruktura in naložbe v tehnologijo maksimalno izkoristijo.

Primeri uspešnih MES integracij (Odoo, Microsoft BC, Pantheon, Vasco)

Obstaja več primerov uspešnih integracij MES sistema z različnimi ERP rešitvami. Nekateri od teh vključujejo:

  • Odoo: Integracija NeoMES z Odoo je eden izmed najbolj znanih primerov uspešne integracije. Ta kombinacija omogoča podjetjem, da izkoristijo moč in prilagodljivost Odoo platforme v kombinaciji z naprednimi funkcionalnostmi MES sistema.
  • BC, Pantheon in Vasco: To so prav tako priljubljene ERP rešitve, ki so bile uspešno integrirane z MES sistemi. Vsaka od teh rešitev ponuja svoje edinstvene značilnosti in prednosti, vendar vse omogočajo podjetjem, da izboljšajo svoje proizvodne in poslovne procese s pomočjo integracije.

Kako izvesti MES integracije?

Implementacija zgolj v proizvodnem delu ali celotnem podjetju

Odločitev o obsegu implementacije MES sistema je ključna. Podjetja se lahko odločijo za implementacijo zgolj v proizvodnem delu ali pa v celotnem podjetju. Implementacija v proizvodnem delu se osredotoča predvsem na izboljšanje proizvodnih procesov, optimizacijo proizvodnje in sledenje proizvodnji. Če se odločite za implementacijo v celotnem podjetju, to vključuje tudi druge oddelke, kot so nabava, prodaja, finance in človeški viri. Ta pristop omogoča bolj celovit pogled na poslovanje in boljše povezovanje med oddelki.

Enostavna in hitra implementacija preko partnerjev

Za podjetja, ki iščejo hitro in učinkovito rešitev, je sodelovanje s certificiranimi partnerji idealna izbira. Partnerji imajo potrebno znanje in izkušnje za hitro implementacijo MES sistema, kar zmanjšuje tveganje za morebitne težave ali zamude. Poleg tega partnerji ponujajo podporo in usposabljanje, kar zagotavlja, da bo implementacija potekala gladko in učinkovito.

Primeri uspešno izvedenih integracij (NeoMES z Odoo)

Integracija NeoMES z Odoo je odličen primer uspešne integracije MES sistema z ERP rešitvijo. Ta kombinacija omogoča podjetjem, da izkoristijo moč in prilagodljivost Odoo platforme ter napredne funkcionalnosti MES sistema. Rezultat je izboljšana proizvodnja, boljše sledenje proizvodnji in optimizacija poslovnih procesov.

Uporaba standardnega vmesnika

Uporaba standardnega vmesnika je ključna za uspešno integracijo MES sistema. Standardni vmesnik omogoča enostavno povezovanje različnih sistemov in aplikacij, ne da bi bilo treba prilagajati ali spreminjati obstoječe rešitve. Poleg tega standardni vmesnik zagotavlja, da bodo vse integracije združljive in učinkovite, ne glede na to, kateri ERP sistem ali tehnologija se uporablja.

Kako izbrati pravega partnerja za MES integracije?

Kaj iskati pri izbiri partnerja

Izbira pravega partnerja je ključna za uspešno integracijo MES sistema. Pri izbiri partnerja je treba upoštevati naslednje dejavnike:

  • Izkušnje in strokovnost: Partner mora imeti dokazane izkušnje z integracijo MES sistemov in mora biti seznanjen z najnovejšimi tehnologijami in praksami na tem področju.
  • Reference: Preverite reference in mnenja prejšnjih strank. To vam bo dalo vpogled v kakovost dela in zanesljivost partnerja.
  • Podpora in usposabljanje: Izberite partnerja, ki ponuja stalno podporo in usposabljanje, da zagotovite nemoteno delovanje sistema po integraciji.
  • Prilagodljivost: Partner mora biti prilagodljiv in sposoben prilagoditi rešitve specifičnim potrebam vašega podjetja.


Kako preveriti kakovost storitev partnerja

Za preverjanje kakovosti storitev partnerja upoštevajte naslednje korake:

  • Pregled mnenj in ocen: Preglejte mnenja in ocene strank na spletu, da dobite vpogled v izkušnje drugih podjetij s tem partnerjem.
  • Pogovor z referenčnimi strankami: Stopite v stik z nekaj referenčnimi strankami partnerja in jih povprašajte o njihovih izkušnjah, prednostih in morebitnih izzivih pri sodelovanju s tem partnerjem.
  • Preverite certifikate in akreditacije: Preverite, ali ima partner potrebne certifikate in akreditacije, ki potrjujejo njegovo strokovnost in zanesljivost.

Kako zagotoviti uspešno izvedbo integracije

Za zagotovitev uspešne izvedbe integracije upoštevajte naslednje korake:

  • Jasna komunikacija: Ohranite redno komunikacijo s partnerjem in zagotovite, da sta obe strani na isti valovni dolžini glede pričakovanj in ciljev.
  • Določitev jasnih mejnikov: Določite jasne mejnike in roke za vsako fazo integracije, da boste lahko spremljali napredek in zagotovili pravočasno izvedbo.
  • Testiranje: Preden integracijo postavite v produkcijsko okolje, jo temeljito testirajte, da se prepričate o njeni zanesljivosti in učinkovitosti.
  • Usposabljanje zaposlenih: Poskrbite, da so vaši zaposleni ustrezno usposobljeni za uporabo novega sistema in da razumejo vse njegove funkcionalnosti.

Dobra praksa: NeoMES 

V svetu proizvodnje je vedno več podjetij, ki iščejo napredne rešitve za optimizacijo svojih procesov. NeoMES je eden izmed naprednejših sistemov na trgu, ki ponuja celovite rešitve za upravljanje proizvodnje. Z uporabo NeoMES lahko podjetja izboljšajo svojo učinkovitost, zmanjšajo stroške in povečajo kakovost svojih izdelkov. NeoMES lahko pomaga podjetjem, da lažje sledijo proizvodnim trendom in se prilagodijo spremembam na trgu. Poleg tega lahko podjetja uporabljajo NeoMES za spremljanje kakovosti izdelkov in za spremljanje proizvodnje v realnem času. NeoMES lahko tudi pripomore k izboljšanju tehnoloških postopkov ter samemu vodenju proizvodnih procesov.

NeoMES je edinstven sistem, ki podjetjem omogoča knjiženje delovnih nalogov v proizvodnji v realnem času. To omogoča podjetjem, da lažje sledijo delovnim nalogom in da lažje sledijo kakovosti izdelkov. Sistem lahko tudi pomaga podjetjem pri spremljanju proizvodnje in pri spremljanju kakovosti izdelkov v realnem času, kar omogoča podjetjem, da hitro odzovejo na spremembe na trgu. NeoMES lahko podjetjem tudi pomaga pri izboljšanju njihovih delovnih postopkov in pri izboljšanju njihovega vodenja.

Zaključek

Za uspešno in učinkovito integracijo MES sistema je ključno sodelovanje s pravimi strokovnjaki. Če želite zagotoviti, da bo vaša integracija potekala brezhibno in da boste izkoristili vse prednosti MES sistema, se obrnite na strokovnjake pri NeoMES. Naša ekipa je specializirana za integracije MES sistemov in vam bo z veseljem pomagala pri vašem projektu.

Ne odlašajte! Kontaktirajte nas še danes preko telefona, e-pošte ali izpolnite kontaktni obrazec na naši spletni strani. Zagotavljamo vam, da boste z našo pomočjo dosegli optimalne rezultate in izboljšali svoje poslovne procese.

Staša Kotnik 27. oktober 2023
POŠLJI NA DRUŽBENA OMREŽJA
Ključne besede
Arhiv
Knjiženje delovnih nalogov v proizvodnji: Celovit pregled tematike z uporabnimi nasveti
Članek ponuja celovit pregled knjiženja delovnih nalogov v proizvodnji, s poudarkom na praktičnih nasvetih za izboljšanje učinkovitosti proizvodnih procesov. Posebej je izpostavljen sistem NeoMES.